Monday, December 15, 2008

Orpheus - Ascending (1968)


Το δεύτερο Lp των Orpheus το οποίο είναι εξίσου ποιοτικό. Συνθέσεις όπως τα Just A Little Bit, Roses και Mine's Yours είναι υψηλού επιπέδου.
Να θυμίσω μόνο λίγα πράγματα για το Ελληνικότατο όνομα που έδωσαν στο γκρουπ, το οποίο είναι προφανές ότι είχε την πρέπουσα κουλτούρα.

Σαφώς και δεν ήταν τυχαίο αφού ο Ορφέας αποτελεί κύρια εκπροσώπηση της τραγουδιστικής τέχνης και της λύρας, και είχε ιδιαίτερη σημασία στην θρησκευτική ιστορία της Ελλάδας.
Ο Ορφέας θεωρήθηκε ένας από τους βασικούς ποιητές και μουσικούς της αρχαιότητας, και ο εφευρέτης ή αυτός που τελειοποίησε τη λύρα. Με τη δύναμη της μουσικής του και του τραγουδιού του, μπορούσε να γοητεύσει τα άγρια ζώα, να διεγείρει τα δέντρα και τους βράχους σε χορό, ακόμα και να σταματήσει τη ροή των ποταμών.


Ως ένας από τους πρωτεργάτες του πολιτισμού, θεωρείται πως δίδαξε στην ανθρωπότητα τις τέχνες της φαρμακευτικής, της γραφής και της γεωργίας. Στενά συνδεδεμένος με τη θρησκευτική ζωή, ο Ορφέας ήταν οιωνοσκόπος και μάντης. Εξασκούσε μαγικές τέχνες, ιδιαίτερα την αστρολογία, ίδρυσε ή κατέστησε προσβάσιμα πολλά σημαντικά μυστήρια, όπως αυτά του Απόλλωνα και του Θρακικού θεού Διονύσου. Καθιέρωσε τελετουργικά, δημόσια και ιδιωτικά, και υπαγόρευσε αρχικές και εξαγνιστικές τελετουργίες.
Τον Ορφέα συναντάμε στην Αργοναυτική εκστρατεία. Συμμετείχε στην Αργοναυτική εκστρατεία, της οποίας ηγείτο ο Ιάσονας, ο οποίος είχε πληροφορηθεί από τον Χείρωνα πως μόνο με τη βοήθεια του Ορφέα θα μπορούσαν να περάσουν άθικτοι από τις Σειρήνες. Οι Σειρήνες κατοικούσαν σε τρία μικρά, βραχώδη νησιά και τραγουδούσαν όμορφα τραγούδια που δελέαζαν τους ναυτικούς προς αυτές. Έπειτα έτρωγαν τους ναυτικούς. Όταν ο Ορφέας άκουσε τις φωνές τους, πήρε τη λύρα του και έπαιξε μια ομορφότερη μουσική, πνίγοντας τη δικιά τους.
Η Ελληνική μας μυθολογία περιλαμβάνει και μία πανέμορφη αλλά συνάμα τραγική ιστορία με την γυναίκα του Ευρυδίκη. Δραπετεύοντας από τον Αρισταίο, δαγκώθηκε από ένα ερπετό και πέθανε. Αλλόφρων, ο Ορφέας έπαιξε τόσο άσχημα τραγούδια και τραγούδησε τόσο θρηνητικά που όλες οι νύμφες και οι θεοί έκλαψαν και τον συμβούλευσαν. Ο Ορφέας κατέβηκε στον κάτω κόσμο (έκατσε επτά μέρες) και με τη μουσική του απάλυνε την καρδιά του Άδη και της Περσεφόνης (το μόνο άτομο που τα κατάφερε ποτέ), οι οποίοι συμφώνησαν να επιτρέψουν στην Ευρυδίκη να επιστρέψει μαζί του στη γη. Αλλά η συμφωνία που συνόδευε την απόφαση ήταν πως έπρεπε να περπατά μπροστά από αυτήν και να μην κοιτάξει πίσω μέχρι να φτάσει στον πάνω κόσμο. Μέσα στην αγωνία του αθέτησε την υπόσχεση και η Ευρυδίκη εξαφανίστηκε πάλι από την θέασή του.
Ο Ορφέας στο τέλος της ζωής του περιφρόνησε την λατρεία όλων των θεών εκτός από του ήλιου, τον οποίο αποκαλούσε Απόλλωνα. Ένα πρωινό ανέβηκε το όρος Παγγαίον (όπου ο Διόνυσος είχε ένα μαντείο) για να χαιρετήσει τον θεό κατά την ανατολή , αλλά σκοτώθηκε από Θρακικές Μαινάδες επειδή δεν τιμούσε τον πρώην προστάτη του, τον Διόνυσο.
Ουδείς ποτέ μπόρεσε να παίξει ποτέ ξανά λύρα σαν τον Ορφέα, για αυτό ο Δίας την τοποθέτησε για πάντα ανάμεσα στους αστερισμούς!!!
Τι πανέμορφα και ποιητικά πράγματα γράψαμε και αναδείξαμε στους πάντες ανά τους αιώνες…και πως καταντήσαμε σαν λαός και έθνος. Κρίμα.
Στην «Η Μυθολογία των Ελλήνων» του Ούγγρου (αν είναι δυνατόν) Karl Kerenyi θα βρείτε, όσοι το επιθυμούν απίστευτα πράγματα για τους ανεπανάληπτους και αξεπέραστους προγόνους μας.

Tracks:
01 - I'll Fly
02 - Just Got Back
03 - Mine's Yours
04 - Don't Be So Serious
05 - So Far Away In Love
06 - She's Not There
07 - Love Over Here
08 - Borneo
09 - Just A Little Bit
10 - Walk Away Renee
11 - Roses
12 - Magic Air

http://sharebee.com/d6fd7937

1 comment:

Anonymous said...

Very good mellow band, some nice cuts on these!