Tuesday, December 01, 2009

Jim Sullivan – U.F.O. (1970)


Σας χαιρετώ και εύχομαι καλό μήνα.
Μία ειλικρινά δύσκολη μέρα στο σχολείο τελείωσε πριν λίγες ώρες. Μία ακόμα μέρα όπου αναγκάστηκα να ανέχομαι αχρείους και άθλιους «συνάδελφους» που εκτός των άλλων (π.χ. να κατηγορούν καθηγητές σε μαθητές που είναι ότι χειρότερο), έχουν σαν μόνη σκέψη το πώς θα τιμωρήσουν μαθητές. Αφού πρώτα τους προκαλέσουν, αποκαλώντας τους «χασικλήδες», «σκουπίδια», «αλητήριους», μετά απαιτούν και πετυχαίνουν την τιμωρία τους.
Δασκαλοπατέρας δεν υπήρξα ποτέ και ούτε θα γίνω. Όταν ο μαθητής πρέπει να τιμωρηθεί θα συνηγορήσω ή θα ζητήσω εγώ την ποινή του, αφού όμως πιο πριν έχει εξαντληθεί κάθε άλλο περιθώριο. Ο χειρότερος μαθητής σε συμπεριφορά δεν παυει να ειναι ενα παιδι που δεν πρεπει ούτε να στοχοποιείται ούτε να γίνεται αντικείμενο ξεσπάσματος της δικιάς μας ανυπαρξίας. Τα υπαρξιακά μας προβλήματα δεν λύνονται επειδή στο σχολείο έχουμε την εξουσία της ποινής.
Είναι άλλο να τιμωρείς ένα μαθητή, ο οποίος να καταλαβαίνει στο τέλος τη μαλακία που έκανε και να ζητά συγνώμη και άλλο να τον προκαλείς και ας είναι ο χειρότερος, επειδή τον έχεις βάλει στο μάτι για να τον τιμωρήσεις. Αυτό είναι αλητεία. Είναι ανήθικο, είναι απαράδεκτο.
Δυστυχώς κάτι τέτοια άθλια υποκείμενα και κατακάθια κυκλοφορούν ακόμα στα σχολεία μας, διαπλάθοντας τους χαρακτήρες στα παιδιά σας, "διδάσκοντας" τους ήθος, αξιοπρέπεια και πολιτισμό. Οποία ξεφτίλα.
Και είναι κρίμα που κάτι τέτοιοι αλήτες καθηγητές προστατεύονται από το σύστημα και δε πάνε σπίτια τους. Είναι το ίδιο το σύστημα που προστατεύει όλους αυτούς που έχουν κάνει τα σχολεία, «οίκους ανοχής», «χασισοποτεία», «πάρκινγκ μαθητών» στο όνομα της πολυπολιτισμικής κοινωνίας. Είναι το σύστημα που νοιάζεται πολύ περισσότερο για το αν ένας καθηγητής άργησε το πρωι να πάει στη δουλειά του (κακώς), παρά αν τα σχολεία στο πρωτο σεισμό θα διαλύσουν. Είναι το σύστημα που έφτιαξε τη μάζα των "καθηγητών" να ωθεί τους μαθητές να πάνε στα ιδιαίτερα για να κονομήσουν (διότι κάνουν ιδίατερο μάθημα στους μαθητές τους) αντί να βελτιώσουν το μάθημά τους. Είναι το σύστημα που νοιάζετε πολυ περισσότερο αν τυχών ο μαθητής κλειθεί το πρωι να κάνει προσευχή (έχει απαγορευτει δια ροπάλου) παρά αν τα παιδιά σας, τα "διδάσκουν" ελεεινοί και τρισάθλιοι τύποι.
Σήμερα όμως ειλικρινά αηδίασα που είμαι σε σχολείο….αηδίασα κυριολεχτικά και μεταφορικά. Σιχάθηκα το σινάφι μου άλλη μία φορά διότι είναι τουλάχιστον για πέταμα.

Επιστρέφοντας σπίτι ήθελα να ηρεμίσω, προσφεύγοντας στο ηρεμιστικό της μουσικής μου. Προέκυψε αυτό που ανέβασα και είχα ακούσει πριν 3-4 χρόνια κατεβάζοντας το βέβαια από το νετ. Που να βρεθεί κάτι τέτοιο παλιότερα για να το ακούσουμε ή να το αγοράσουμε? Που και πως?
Εξαιρετικός δίσκος από τον Jim Sullivan, ένα folk τραγουδοποιό από την Δυτική ακτή που έβγαλε άλλο ένα δίσκο το 72 αλλά δεν έχω ακούσει.
Διαβάζοντας τα περί του καλλιτέχνη και του δίσκου να αναφέρω πως κυκλοφόρησε σε δύο εταιρίες, έχοντας ως χαρακτηριστικό ότι την δεύτερη φορά πέρασε από επεξεργασία, μάλλον αλλοίωσαν κάποια χαρακτηριστικά του π.χ. στα κρουστά. Στα κρουστά συμμετείχε ο πρόσφατα αποβιώσας Earl Cyril Palmer. Ένας ντράμερ που μπήκε στο Αμερικάνικο Hall of Fame. Ψάξτε αν κάνετε κέφι για αυτόν και θα εκπλαγείτε.

Από το δίσκο ξεχωρίζω μακράν το Johnny (η γυναίκα μου κάνει κέφι όχι άδικα το Whistle Stop) όπου και παραθέτω τους στίχους.

Johnny (lyrics)
See the people run and gather.
How something high has caught their eye.
Frightened with the sound of something,the speaker stands to wave and cry.
Hey says, "Hear ye! Hear ye! Now something dreadfulhas occured.
Waste no time to heed my warning.
Little Johnny thinks he is a bird.
"Johnny come down come down from the sky.
Johnny come down you're flyin too high.
Johnny yells from lofty posture.
Sitting high above the ground,"I won't drink your muddy water
you try your best and I won't come down."
'Cause I can see your picture painted
and true it's part of life I'm sure.
And that don't mean I've got to like it
and when the air is clean and pure.
"Johnny come down come down from the sky.
Johnny come down you're flyin too high.
"Johnny tell us tell us will you
just what secret have you found?
Do you really know the answer,
how to sail above the ground?"
"Half is part of all an answerand it's better sure than none at all.
And I can't love no hand that strikes me.
If I shot him down then I'd surely fall.
"Johnny come down come down from the sky.
Johnny come down you're flyin too high.

Thoughts from Jim Sullivan:
"Born Aug 13 which makes me a Leo I guess but actually my name is Jim Sullivan, 7th son of a Nebraska farmer that came to the big city during World War II to work in the defense plants."
"I grew up in a government housing project with a bunch of other Oakies and Arkies (…of all sizes and colors) in a fairly clean pile—"
"I decided that I would like to play music when I would sit and listen to the blues groups practicing around various houses—you could even hear the upright piano in the early electric blues groups…"
"I watched the guitar players studiously and then went home to practice "Oakie-Doakie Stomp" by Clarence "Gatemouth" Brown until I had grown callouses on my finger tips and brain."
"At the same time I was going to college and working (so what?). Anyhow me and another guy bought a bar near the college [and used] that for income. We damn near starved to death."
"The bar went broke and I went to work with a few different rock groups, the music got louder and louder. A few years of bangin around went by. I decided to move to L.A. and concentrate on writing and here I am…"

Personnel:
Jim Sullivan - Vocals, Guitar
Earl Palmer - Drums
Don Randi - Keyboards
Jimmy Bond - String Bass
Lyle and Max - Fender Bass
Tracks:
1.Jerome
2.Plain As Your Eyes Can See
3.Roll Back The Time
4.Whistle Stop
5.Rosey
6.Highways
7.U.F.O.
8.So Natural
9.Johnny
10.Sandman


http://sharebee.com/4ebb7d93

8 comments:

psychedelic love said...

Πολύ σωστός σε αυτά που γράφεις, δυστυχώς υπάρχουν πολύ τέτοιοι και όχι μόνο στο "συνάφι" σου όπως λες αλλά παντού. Αν θες πήγαινε στο site μας www.freequency.gr να διαβάσεις τα άρθρα μας και να πεις κι εσύ την άποψη σου. Υπάρχει βέβαια και το web radio (εγώ κάνω ψυχεδελική εκπομπή). Το άλμπουμ που έβαλες πάντως δεν το'ξερα. Θα το κατεβάσω και θα το ακούσω. Ευχαριστώ...

Anonymous said...

Έχουμε εναν τρόπο ζωής και μια φιλοσοφία που μας κάνει απελπιστικά βλάκες στα ίδια μας τα μάτια !!!
Απίστευτο, ε;
Να χαρώ την γενιά της μεταπολίτευσης και το βόλεμά της !!!!
Τίποτα δεν θα αλλάξει αν δεν αλλάξουμε εμείς πρώτα !!!
Κουράγιο ...

Anonymous said...

Hello,great post and great blog.Thanks.

Άντζελα said...

ακριβως και εγω ειχα καποτε τετοιου ειδους καθηγητες που περιγραφεις - ενα-δυο ατομα ηταν εξαιρεσεις.

αλλα αθελα τους,συνηθως δειχνουν κατι σημαντικο στους μαθητες -δειχνουν το παραδειγμα προς αποφυγη.
ξερεις, τα παιδια ξερουν τι τους γινεται.

οσο για 'μουσικες' που βαζεις,στο χω ξαναπει - κανεις πολυ καλη δουλεια -ιδιως που γραφεις στα ελληνικα για τις μπαντες ,γιατι πολλα μπλογκς που ασχολουνται με ψυχεδελεια και 60ς ειναι γραμμενα στα αγγλικα και ισως πολλοι να μην τα γνωριζουν τοσο καλα.

παντως, πλακα-πλακα ,εκει στα διαλλειματα, για πιασε κανα στερεοφωνικο να τους βαλεις καμια γκαραζοψυχεδελεια.

φιλικα ,

angelab23

Αντισθένης58 said...

Συνάδελφε,είχα καιρό να "βουτήξω" στα μπλογκς και μόλις σήμερα είδα το σχόλιό σου. Ανοίγεις μια πραγματικά μεγάλη κουβέντα...

Σωτήρης said...

Στενοχωρήθηκα πάρα πολύ με αυτά που έγραψες. Αναπόφευκτα, έκανα μια σύγκριση με το δικό μου το σχολείο και μελαγχόλησα. Και, για να μελαγχολήσεις κι εσυ (απο αισιοδοξία οτι κάποτε κατι μπορεί να αλλάξει) σου λέω απλά πως χωρίς κανείς στο σύλλογο να είναι μαθητοπατερας, έχουμε φτιάξει ενα σχολείο με αλληλοσεβασμό, αλληλοεκτίμηση και πολλές επιτυχίες στις πανελλαδικές εξετάσεις (ναι, παίζει κι αυτή η μαλακία - δυστυχώς). Δίνουμε και παίρνουμε φίλε.
Και τα παιδιά της γ λυκείου - τελευταία χρονια στο σχολείο γαρ - έκαναν χτες μια γιορτούλα στη μεγάλη αίθουσα, τραγουδώντας (τι άλλο) χριστουγεννιάτικα τραγούδια και χάρισαν σε μας και στους συμμαθητές τους πολλά χαμόγελα.
Πήραν και τις εργασίες τους και δώσαμε ραντεβού για μετά τις γιορτές.
Σου εύχομαι να βρεθείς κι εσυ σε ενα τέτοιο σχολείο ή καλύτερα ΟΛΑ τα σχολεία να είναι κάποτε έτσι...
Καλή σου χρονια!

Psych-Spaniolos said...

Φίλε Σωτήρη έχω καλές αναμνησεις απο σχολεία. Για παραδειγμα διοριστηκα στη Ναξο οπου περασα υπεροχα αν εξαιρεσουμε το Δ/ντη που ηταν....αστο καλυτερα.
Ημουν πολλα χρονια Σιβιτανιδειο οπου και εκει ειχα αριστες στιγμες αλλα και ιδιαιτερα κακες. Ενας απο τους λογους που εφυγα απο την Αθηνα ηταν αυτα που ειχαν δημιουργηθει σε αυτο το σχολειο. Αηδιασα και το σχολειο και την Αθηνα γενικοτερα.
Είμαι κοντα 20 χρονια σε σχολεια, οποτε ξερω τι να περιμενω πλεον. Ειμαι εξαιρετικα "ψημενος" λογω Σιβιτανιδειου αλλα μερικα πραγματα ειναι ανω ποταμων.
Δυστυχως αυτος ο καριολης στο σχολειο θα κατσει ακομα ενα χρονο να μας σπαει τα .....

Καλη χρονια να εχουμε ολοι μας αδελφια...με υγεια και μεγαλη υπομονη

Anonymous said...

thank you, this album is a dusty gem, my copy is almost worn out.