Saturday, July 05, 2008

Purple Overdose









Δημιουργήθηκαν το 1987 στην Αθήνα. Την αρχική σύνθεση αποτελούσαν οι Κώστας Κωνσταντίνου (ex "Poison Pen", "Frog's Eye") κιθάρα και φωνή, Ζαχαρίας Βρελιανάκης (ex "X- Mandarina Duck") μπάσο και Νίκος τύμπανα (πέθανε το '90 από υπερβολική δόση). To καλοκαίρι του '87 ο Βρελιανάκης φεύγει και στη θέση του έρχεται ο Γιώργος 'Sugar' Παπαγεωργιάδης που ήταν βασικό μέλος των "No Man's Land". Στο συγκρότημα υπήρχε και τραγουδιστής, κάποιος Νίκος, που έμεινε μόνο τρεις μήνες. Αμέσως μετά τον Παπαγεωργιάδη, ο ντράμερ Νίκος αντικαταστάθηκε από τον Γιώργο Νίκα, που ήταν κι αυτός βασικός των "No Man's Land". Εμφανίζονται για πρώτη φορά στο κοινό το καλοκαίρι του '87 σε μια συναυλία στo Αιγάλεω. Αμέσως μετά φεύγει ο τραγουδιστής και το συγκρότημα παραμένει τρίο με τον Κωνσταντίνου να αναλαμβάνει και χρέη τραγουδιστή. Η δεύτερη εμφάνισή τους έγινε στην Χαλκίδα, το ίδιο καλοκαίρι, μαζί με τους "No Man's Land" και τους "Yeah!".

Μετά κι από την εμφάνισή αυτή, άρχισαν να κερδίζουν το ενδιαφέρον του κόσμου. Μπήκαν στο studio τον χειμώνα του '87 κι έγραψαν το πρώτο τους demo, το οποίο έτυχε να το ακούσει κι ο Πέτρος Κουτσούμπας, ιδιοκτήτης της μικρής ανεξάρτητης εταιρίας "Pegasus". Ενθουσιάστηκε με το υλικό και τους πρότεινε να τους κάνει το πρώτο τους άλμπουμ και ανέλαβε την προώθηση του συγκροτήματος. Τον Νοέμβριο του '87 δίνουν μια σειρά επιτυχημένων συναυλιών στα πιο γνωστά clubs της Αθήνας με πρώτη στο "Vitraux" κι εν συνεχεία στο "Ροδον" μαζί με ένα ακόμη συγκρότημα της "Pegasus", τους Θεσσαλονικείς "Mushrooms". Στις αρχές του '88, ο ντράμερ Γιώργος Νίκας αντικαταστάθηκε από το Χριστόφορο Τριανταφυλλόπουλο, ντράμερ με συμμετοχή σε αρκετά τζαζ σχήματα της εποχής. Επίσης έρχεται ο οργανίστας Μιχάλης Βασιλείου (μέλος των"Λευκή Συμφωνία" και ex "-273°C", "Enallaktiki Lissi 3"). 'Ετσι το συγκρότημα γίνεται τετραμελές κι αρχίζει να ηχογραφεί. Τα τραγούδια του demo συμπληρώνονται με το όργανο του Βασιλείου, προστίθενται κι άλλα νέα τραγούδια που είχε συνθέσει ο Κωνσταντίνου και ηχογραφήθηκαν Απρίλιο-Μάιο, το τελικό remix έγινε τον Ιούνιο του '88 και το πρώτο άλμπουμ είναι έτοιμο. "Exit #4" (Peg LP 005).

Για την προώθηση του, το συγκρότημα όλο το '88 έδωσε πολλές συναυλίες. Το '89 δημοσιεύεται κριτική του δίσκου τους στο Αγγλικό fanzine "Freak Beat" με πολύ κολακευτικά σχόλια. Ταυτόχρονα έγιναν και δύο αλλαγές στην σύνθεσή τους, φεύγει ο Παπαγεωργιάδης και την θέση του παίρνει ο Ανδρέας Ανδριόπουλος, ο οποίος έκτοτε παραμένει βασικός μπασίστας, και ο οργανίστας Βασιλείου φεύγει και στην θέση του έρχεται ο 'Αρης Κοντοάγγελος που είχε επαφή με τους "Purple Overdose" από το '87. Ο Κωνσταντίνου εκείνη την εποχή είχε μία ιδιαίτερη συναισθηματική φόρτιση με αποτέλεσμα να γράφει συνεχώς νέα τραγούδια. Το υλικό αυτό αποτέλεσε το δεύτερο demo τους που ηχογραφήθηκε σαν προσχέδιο για ένα επόμενο lp. Τελικά μόνο πέντε από τα παραπάνω τραγούδια μπήκαν στο επόμενο άλμπουμ, και αλλαγμένα σε πολλά σημεία. Δύο από τα κομμάτια αυτά υπάρχουν στην κασέτα του περιοδικού "Ψυχαγωγός" (τεύχος 10/11,1991) που εξέδιδε ο Νίκος Κοντογούρης. Με την είσοδο του '90, είναι έτοιμοι για την ηχογράφηση του δεύτερου lp τους. Tον Απρίλη του '90 ηχογρaφουν το δεύτερο lp τους με τίτλο "Indigo" (Peg LP 007).
Ακολουθούν και πάλι πολλές συναυλίες ενώ η ανταπόκριση τόσο του κοινού όσο και των μουσικοκριτικών ξεπερνούν τις προσδοκίες του συγκροτήματος. Το Αγγλικό "Freak Beat" δημοσιεύει τον Απρίλιο του '93 (τεύχος #8) δισέλιδη παρουσία του καθώς και συνέντευξή τους


Τον Ιούνιο του '91 ο ντράμερ Χρ. Τριανταφυλλόπουλος πηγαίνει στρατό αφήνοντας δυσαναπλήρωτο κενό. Ο 'Αρης Κοντοάγγελος αφήνει το '91 το συγκρότημα και το κενό του έρχεται να καλύψει ο Βασίλης Καπανίκης, σαν session οργανίστας. Παράλληλα ο μέχρι τότε session φλαουτίστας Απόστολος Λαμπούρης γίνεται κανονικό μέλος.
Την άνοιξη του '92 δέχονται τη πρόταση για την κυκλοφορία ενός 7ιντσου από την ανεξάρτητη "Fifth Dimension" που είχε έδρα το Κιάτο. Ηχογραφούν λοιπόν το "You Lose It/2008 Old View", το οποίο κυκλοφόρησε το '93 και ήταν ο προάγγελος του 3ου άλμπουμ που θα κυκλοφορούσε ένα χρόνο μετά. Μετά την κυκλοφορία του 7ιντσου, ο 'Aρης Κοντοάγγελος επιστρέφει στο συγκρότημα και ύστερα από λίγους μήνες αποχωρεί οριστικά. Την θέση του παίρνει επίσημα πλέον ο Βασίλης Καπανίκης. 'Οταν όλα είναι πλέον έτοιμα και με την απόλυση του ντράμερ τους από τον στρατό, αρχίζουν τις ηχογραφήσεις, δημιουργούν ένα δίσκο που προτίμησαν να τον ονομάσουν απλά με το όνομά τους, πράγμα που συμβόλιζε το νέο τους ξεκίνημα.

Το τρίτο άλμπουμ "Purple Overdose" (Peg LP 015) κυκλοφόρησε το '94. Λίγο μετά την κυκλοφορία αυτή η "Pegasus" επανεκδίδει τα δύο πρώτα άλμπουμ, το "Exit #4" σε κίτρινο και το "Indigo" σε κόκκινο βινύλιο. Το '95 κυλά με την σύνθεση νέων κομματιών και συναυλίες. Τον χειμώνα της ίδιας χρονιάς αρχίζουν να ηχογραφούν το νέο τους άλμπουμ. Η νέα δουλειά τους κυκλοφορεί το Μάιο του '96. Ο τίτλος του είναι "Solemn Visions" (Peg LP 023). Το '97 ήταν η χρονιά μιας σημαντικής μεταβολής στην σύνθεση του συγκροτήματος που σηματοδότησε την αλλαγή του ήχου τους προς πιο progressive φόρμες. Ο φλαουτίστας Α. Λαμπούρης αποχωρεί. Παράλληλα γνωρίζονται με ένα νεαρό περκασιονίστα που είχε συνεργαστεί το '95 με τον Καπανίκη στο συγκρότημά του "Δύσκολη Στιγμή", τον Σταύρο Ελευθερίου, ο οποίος γίνεται το νεαρότερο σε ηλικία μέλος στο συγκρότημα. Νέες ιδέες, πιο progressive-acid rock ήχος, πολυπλοκότερες ενορχηστρώσεις φέρνουν στην επιφάνεια τους νέους "Purple Overdose".

Στα μέσα του '98 συζητούν και συμφωνούν με την ανεξάρτητη "Action Records" του κιθαρίστα Τάκη Μπαρμπαγάλα ("Λευκή Συμφωνία", "Red Mist", "Will-O-The Wisp"). Τον Απρίλιο του '99 κυκλοφορεί το πέμπτο άλμπουμ του συγκροτήματος που ονομάζεται "Reborn" (Act CD 002). Για πρώτη φορά το γκρουπ αποφασίζει να αλλάξει το φορμά του δίσκου από βινύλιο σε cd. Στις 13 Ιουλίου 1999, ανεβαίνουν στην σκηνή του "Rockwave Festival" στην πλαζ του Αγ.Κοσμά, δίπλα στα πιο φημισμένα ονόματα της διεθνούς σκηνής. Τον Δεκέμβριο του '99 συμφωνούν με την "Onion Music" για την πραγματοποίηση ενός άλμπουμ ηχογραφημένου ζωντανά που θα περιέχει τα καλύτερα τραγούδια της δωδεκάχρονης ιστορίας τους. Με το ξεκίνημα της νέας χρονιάς αρχίζουν οι συναυλίες για την ηχογράφηση του υλικού που θα αποτελέσει την επόμενη δισκογραφική τους δουλειά.

Τον Φεβρουαρίου του '01 κυκλοφορεί το "The Salmon's Trip..Live!" σε cd και τέσσερις μήνες μετά, σε βινύλιο, με διαφορετικά τραγούδια. Την ίδια εποχή ανακοινώνεται η αποχώρηση του οργανίστα Β. Καπανίκη και η προσχώρηση του Κώστα Στεργίου. Στις 12 Οκτωβρίου του '02, ανοίγουν την συναυλία στο "Ρόδον" των "Electric Prunes", οι οποίοι επανασυνδέθηκαν μετά από τριανταπέντε χρόνια. Λίγες μέρες μετά αποφασίζουν να αποσυρθούν από τα μουσικά δρώμενα μετά από δεκαπέντε χρόνια πορεία.Την άνοιξη του '04, κυκλοφορεί από την Θεσσαλονικιά "OnStage Records" ένα άλμπουμ σε βινύλιο με τίτλο "Painting The Air". Περιείχε ανέκδοτο υλικό και demo ηχογραφήσεις του '87 και '89.
Μετά τη διάλυση της μπάντας οι Τριανταφυλλόπουλος, Ανδριόπουλος και Στεργίου παίζουν στους "Allison", μια μπάντα η οποία μουσικά διέφερε από τον ήχο των "Purple Overdose". Ο Βασιλείου έπαιξε στους "Νυχτερινή Περίπολος" και "Interplay". Συναντήθηκαν και ξαναπαίξαν μαζί σαν "Purple Overdose", για μια μόνο συναυλία, το Σεπτέμβριο του '05 στο "2ο Φεστιβάλ Ροκ Τρίπολης".


Purple Overdose are considered among their fans as the one and only local group that revives and improves the fine psychedelic music of the great 60s artists.The group was formed in Athens, Greece in 1988.Their leader, Costas Constantinou, is one of the most talented musicians in Greece. He is the man who formed the group, the lead guitarist, the vocalist, the light spirit who writes their music and his inspiration creates lyrics of exceptional beauty and sensitivity, forming poems beyond any imagination, exactly in the fine tradition of the futuristic psychedelic era.Purple Overdose, during their 12 years of existence, have already released 5 albums, prooving their big talent and knowledge in psychedelic music.

Their first LP "EXIT #4" was released in 1988, by the small independent label Pegasus Records. It was a superb album, capable of puting you into a colorful psychedelic vechicle and leading you beyong the well known horizons. "Oramge Drive", "Are You There" and "Rooby Go Round" are fine examples of the stuff contained in this album.

Purple Overdose's second LP "INDIGO" came out in 1990, featuring a painter of Salvador Dali on the cover. The group has improved it's music more than anyone could expect. Songs of exceptional beauty and matured poem-lyrics can trap you in the sentimental soul oceans of Costas Constantinou, as soon as you put the LP on your deck. With a composition like "Golden Eyes" you'll love them and accept their talent forever. "Cosmic Ladder", "White Colors" and the marvelous "Magic Forest" can steal your heart at once.

On 1993 Purple Overdose released a double A sided single, with the tracks "2008 Old View" and "You Loose It" . The single was recorded for another small independent label, Fifth Dimension Records, featuring unique cover artwork too.
Soon after the release of the single, it was time for the group's 3rd album to hit the stores. Simply titled with their name, this LP had the most extraordinary cover ever seen before. A giant size folded wall poster of colorful psychedelic artwork, painted by Iliana Noea. Inside, the vinyl contained 8 psychedelic classics, able to satisfy every soul dedicated to listening this kind of music. Great compositions like "Fell From The Stars" (a great opening for such an album), "My Little Elf", "Lord IT's Me", "Chase The Shadow" comprise an excellent album, that all the major music magazines of Greece rated with the highest possible rates.

On the Spring of 1996 Purple Overdose's long awaited 4th album "SOLEMN VISIONS" was releases by Pegasus Records once more. Here the group reached the maximum of psychedelic power and sounded better and more mature than even before. The LP was again accompanied by a multicolored futuristic cover artwork, created by Iliana Noea, showing thousands of strange creatures over and under unknown lands and oceans playing games with fairies. The music was evolving into uncharted paths of psychedelia and the use of sitar in some tracks gave an oriental touch to the overall result. Great compositions like "Pulsating The Door Of My Dreams", "Funny Decoration" and "Solemn Visions" gave again the chance to many local magazines for voting this album with 9s ans 10s.

Finally by the end of April 1999, Purple Overdose released their 5th album "REBORN", this time only on CD, through Action Records . With this superb concept work the group is stealing hearts everywhere in and out of Greece. Everybody, public and experts in the music industry, agreed that this unexpected masterpiece is destined to be the best closing act of the century for the psychedelic/progressive rock era.
Soon after Purple Overdose gave an unforgetable performance at the "Rockwave Festival 99", on July 13th in Athens. It was the start for a broad acceptance by major agancies in order to be promoted more actively and get the global recognition the really deserve.

Members
Costas Constantinou: Lead Guitar,Vocals
Vasilis Kapanikis: Keyboards
Chris Triantafilopoulos: Drums, Percusion
Andreas Andriopoulos: Bass
Stavros Eleftheriou: Congas,Additional Percussions
Vasilis Kapanikis : (1993 - 2001)
Aris Kontoangelos : (1989 - 1991)
Tolis Labouris :(1990 - 1996)
Michalis Vasiliou : (1988 - 1989)
Giorgos Papageorgiades : (1987 - 1989)
Giorgos Nikas : (1987 - 1988)
Makis Mpellos : (1993)

Albums
1.Exit #4 [1988 - Lp]
2.Indigo [1990 - Lp]
3.Live & Demos [1991 - Tape]
4.You Lose It/2008 Old View [1993 - Ep]
5.Purple Overdose [1994 - Lp]
6.Solemn Visions [1996 - Lp]
7.Reborn [1999 - Cd]
8.The Salmon's Trip Live [2001 - Cd]
9.The Salmon's Trip Live Lp [2001 - Lp]
10.Painting The Air [2004 - Lp,Cd]

6 comments:

Pauls Blogs said...

Big Up, man
You're doing a great Job!

Greetings from Germany
paul

Psych-Spaniolos said...

Thanks a lot Paul

imnotgod said...

Very great blog friend, congratulations.
And these posts will contribute to make a wider audience to Purple Overdose, the greatest band from Greece (but rather unknown and it's a shame).
Could I ask you to share here Purple Overdose (1994) and The Salmon's Trip Live (2001)?
It would be the nicest gift for my birthday.
Thanks in advance.
Fantasy

Anonymous said...

Never heard of them before. They're great. Thanks!

m-f

Psych-Spaniolos said...

I'm sorry fantasy i dont have the Lp's

Stefanos said...

Maybe i can help you my friend.Just tell me where can i send you the albums of the band you don't own (in cdr, mp3, of course)in order to present 'em in your very very interesting blogg.

Stefanos Panagiotakis
Purple Overdose Management