Thursday, April 17, 2008

Pearls Before Swine - The Use Of Ashes (1970)Βασανίστηκα λίγο μέχρι να βρω κάτι που να ταιριάζει αμέσως μετά το Nick Drake. Θα έπρεπε να είναι ιδίου επιπέδου και ύφους. Εκτιμώ πως είναι η καλύτερη επιλογή που μπορούσα να κάνω.Κατέληξα στους επίσης αγαπημένους μου Pearls Before Swine με τον συγκλονιστικότερο ψευδό τραγουδοποιό που έχω ακούσει ποτέ μου.

Μετά την κυκλοφορία του These Things Too αρκετά από τα μέλη του γκρουπ αποχώρησαν. Ο Tom Rapp βρέθηκε με την γυναίκα του στην Ολλανδία (Ουτρέχτη) όπου εκεί συνέθεσε τα περισσότερα κομμάτια του δίσκου. Όταν επέστρεψε στην Αμερική, ηχογράφησε το δίσκο με τους μεγαλύτερους μουσικούς από το Nashville, μέλη μίας country rock που λεγόταν Area Code 615.

Το The Use Of Ashes ανοίγει με ένα από τα ωραιότερα τραγούδια-ποιήματα του Rapp, το The Jeweler, εμπνευσμένο από μία τυχαία στιγμή όπου ο συνθέτης παρακολουθούσε την γυναίκα του να καθαρίζει ένα κόσμημα. Αυτές οι γυναίκες, για πόσα όμορφα πράγματα είναι τελικά υπεύθυνες?

Ο δίσκος περιέχει το καταπληκτικό Rocket Man που περιγράφει έναν πατέρα αστροναύτη που είχε τραγικό τέλος στο διάστημα. Αναλυτές εκτιμούν πως το κομμάτι είναι μία αναφορά του Tom Rapp στον πατέρα του, με τον οποίο είχε δύσκολες σχέσεις, επηερασμένος και από το γεγονός ότι πιτσιρικάς ζούσε κοντά στο Κανάβεραλ στην Φλόριντα. Το κομμάτι επίσης βασίζεται στο βιβλίο The Illustrated Man του Ray Bradbury (διάφορες ανεξάρτητες ιστορίες μεταξύ τους με θέμα την σύγκρουση της ψυχολογίας του ανθρώπου με την πρόοδο της τεχνολογίας).

The Rocket Man" — An astronaut's job keeps him away from home for long stretches of time, so he has little time with his wife and son, only visiting them for a period of three days at a time. The story is told from the perspective of the son, who holds an interest in becoming an astronaut too. However, his father explains to him that while the stars are beautiful, what he really wants is being with his family. Sensing that his wife is unhappy with him being at home so little, the father makes a promise to the son that he will be quitting his job after his next mission to spend more time with them. At the end of the story, the son and his mother learn that his ship fell into the sun, and from then on, they do not venture outside during the day in remembrance of him.

My father was a rocket man
He often went to Jupiter or Mercury, to Venus or to Mars
My mother and I would watch the sky
And wonder if a falling star
Was a ship becoming ashes with a rocket man inside
My mother and I
Never went out
Unless the sky was cloudy or the sun was blotted out
Or to escape the pain
We only went out when it rained
My father was a rocket man
He loved the world beyond the world, the sky beyond the sky
And on my mother's face, as lonely as the world in space
I could read the silent cry
That if my father fell into a star
We must not look upon that star again
My mother and I
Never went out
Unless the sky was cloudy or the sun was blotted out
Or to escape the pain
We only went out when it rained
Tears are often jewel-like
My mother's went unnoticed by my father, for his jewels were the stars
And in my father's eyes
I knew he had to findIn the sanctity of distance something brighter than a star
One day they told us the sun had flared and taken him insideMy mother and I
Never went out
Unless the sky was cloudy or the sun was blotted out
Or to escape the pain
We only went out when it rained

Υπάρχει επίσης το πανέμορφο instrumental κομμάτι From the Movie of the Same Name, με το γλυκύτατο βιολί που προκαλεί μία νοσταλγία αλλά και θλίψη. Ομολογώ πως αν και είμαι αισιόδοξος άνθρωπος, η μουσική αυτού του επιπέδου που διέπεται από τον έντονο πεσιμισμό, με συγκλονίζει. Για μένα είναι μία από τις γλυκύτερες συνθέσεις του ανεπανάληπτου δημιουργού Thomas Dale Rapp ή Tom Rapp.
Υπάρχει η αναφορά στην ματαιότητα του πολέμου στο When The War Began αλλά και η υπενθύμιση της ιστορίας ενός πλοίου στον 2ο παγκόσμιο πόλεμο που μετέφερε 4000 αιχμαλώτους και βυθίστηκε.

Η προσοχή πρέπει να στραφεί και στο εξώφυλλο, το θέμα του οποίου είχε επιλεγεί από την σειρά 7 έργων του 15 αιώνα Γαλλικής ή Φλαμανδικής προέλευσης, The Hunt of the Unicorn.

Performers:
Tom Rapp: Vocals, Guitar
Elisabeth: Vocals
Charlie McCoy: Dobro, Guitar, Bass, Harmonica
Norbert Putnam: Bass
Kenneth Buttrey: Drums
Buddy Spicher: Violin, Cello, Viola
Mac Gayden: Guitars
David Briggs: Piano, Harpsichord
John Duke: Oboe, Flute
Hutch Davie: Keyboard
Bill Pippin: Oboe, Flute

Tracks:
1. The Jeweler (2:48)
2. From the Movie of the Same Name (2:21)
3. Rocket Man (3:06) ("based on a short story by Ray Bradbury")
4. God Save The Child (3:08) ("Elisabeth helped")
5. Song About A Rose (2:21)
6. Tell Me Why (3:43)
7. Margery (3:03)
8. The Old Man (3:16)
9. Riegal (3:13)
10. When the War Began (5:07)

No comments: