Wednesday, March 05, 2008

The Blues Project – Projections (1966)


Ένας παλιός και αγαπημένος δίσκος ανοίγει σήμερα τη μέρα. Η Polygram (με label που γράφει Verve) πριν πολλά χρόνια μας έκανε την τιμή και ανατύπωσε το 2o δίσκο των The Blues Project που κυκλοφόρησε τον Νοέμβριο του 1966 (Verve/Folkways Records FTS – 3008). Δράττομαι της ευκαιρίας να αναφέρω ότι είχε τυπώσει και τον πρώτο τους δίσκο το Live At The Café Au Go Go, μετά ζήλεψε η WEA και έβγαλε το Reunion In Central Park ενώ η ΕΜΙ το Lazarus. Υπόσχομαι στο μέλλον να τα ανεβάσω όλα αφού πρόλαβα τότε να τα αγοράσω.

Αν και δισκογραφικά οι Blues Project έφτασαν να βγάζουν δίσκους μέχρι το 1973, ουσιαστικά προσέφεραν στην μουσική από το 65 έως το 67. Από εκεί και μετά το γκρουπ άλλαζε συνεχώς μέλη με συνέπεια να χάσουν την ταυτότητά τους. Για παράδειγμα όταν έφυγε ο «τεράστιος» Al Kooper και ο Steve Katz έφτιαξαν τους Blood, Sweat & Tears.

Ο συγκεκριμένος δίσκος είναι ένα συνδυασμός ψυχεδέλιας, folk, jazz και μπλουζ. Εκτιμώ ότι τα κατάφεραν εξαίρετα. Για παράδειγμα το Flute Thing είναι ένα απολαυστικό δείγμα της jazz ικανότητά τους. Εγώ όμως θα σταθώ στο καλύτερο ίσως ψυχεδελικό κομμάτι που δημιούργησαν. Κατά την γνώμη μου είναι το Steve's Song. Ξεκινά με folk εισαγωγή διάρκειας περίπου ενάμιση λεπτό, για να ξεκινήσει μετά το ψυχεδελικό μέρος, το οποίο θεωρώ εκπληκτικό.

Το μεγάλο τους ταλέντο οι Blues Project το έδειξαν βέβαια και στο 11λεπτης διάρκειας τρομερό κομμάτι, Two Trains Running, για το οποίο θα μου επιτρέψετε να πω πως θυμίζουν Grateful Dead με τους πάρα πολύ καλούς αυτοσχεδιασμούς τους. Νομίζω ότι ο συγκεκριμένος δίσκος ήταν υψηλού μουσικού επιπέδου και βέβαια ο καλύτερος των Blues Project.

The second release for the Project proves to be a nice step in the right direction. Al Kooper's gospel tinged performance, some nice flute work (a precursor to the sound that would become Blood, Sweat and Tears) and the overall appreciation for the blues pulls this album together. Playing their music in the village at the Cafe Au Go Go and Centrl Park they were able to bring some of the musical "underground" to light. Great stuff! The cover photos show the guys as they are.
More info about The Blues Project here

Danny Kalb - guitar/vocals
Roy Blumenfeld - drums
Andy Kulberg - bass/flute
Steve Katz - guitar/harmonica/vocals
Al Kooper - keyboards/vocals

Tracks:

Side 1
I Can’t Keep From Crying
Steve’s Song
You Can’t Catch Me
Two Trains Running

Side 2
Wake Me, Shake Me
Cheryl’s Going Home
Flute Thing
Caress Me Baby
Fly Away

1 comment:

Anonymous said...

γεια
η δουλειά σου έχει πολυ μεράκι και
αγάπη
αν το διαθέτεις ανέβασε το
Blues Project "Reunion in Central Park"
ευχαριστώ
Ενας μεσόκοπος δημόσιος υπάλληλος απο
θεσσαλονίκη
lefty