Thursday, March 13, 2008

Shadrack Chameleon - Shadrack Chameleon (1973)




Μέρες είχα να πάω σε καμία πειρατεία και τις πεθύμησα. Το ένα και μοναδικό Lp των Shadrack Chameleon από το Humbolt της Iowa μας απασχολεί, το οποίο κυκλοφόρησε τότε 500 κόπιες και πουλήθηκε στην τοπική αγορά ή σε συναυλίες. Η ηχογράφηση έγινε σε σπίτι στην Dacota σε ένα reel-to-reel TEAC 4-track recorder. Ο Steve Fox (ηγέτης του γκρουπ) πήρε τα tapes τα πήγε στη Sonic Records και πλήρωσε ο ίδιος για να τυπωθεί ο δίσκος.

Σε σχέση με το lp το 45αρι που έβγαλαν ηχογραφήθηκε κανονικά στα στούντιο της τοπικής Sonic Records στο Milford της Iowa. Οι πληροφορίες αυτές προήλθαν από μια συνέντευξη του 2005 που έδωσαν οι Ardie Strutzenberg και Randy Berka που ήσαν μέλη των Shadrack Chameleon

Το γκρουπ βασικά ήταν μία μάζωξη από μουσικούς της Iowa άλλων rock συγκροτημάτων (οι Crosstown Traffic, οι Lazy River και οι Goo) το 1970 που είχε σαν αποτέλεσμα την γέννηση των Shadrack Chameleon. Το 1972 ουσιαστικά διέλυσαν (για να κάνουν τις σπουδές τους στα Πανεπιστήμια) αλλά στο μεταξύ ένα μωσαϊκό μουσικών από τους Lazy Smoke, Crosstown Traffic και Shadrack ηχογράφησαν το Shadrack Chameleon, με ηγέτη τον Steve Fox (guitar, vocals, bass)

Βρισκόμαστε αρχές 70, οπότε εκτός των ψυχεδελικών στοιχείων, το progressive feeling κάνει την παρουσία του ωστόσο ο δίσκος δημιουργεί ένα μελωδικό και ταυτόχρονα μελαγχολικό συναίσθημα. Κατά την ταπεινή μου άποψη ο δίσκος είναι ποιοτικότατος. Σε ένα cd που κυκλοφορεί υπάρχουν δύο επιπλέον κομμάτια (I Wonder Why και It Was Me).

Side A
1. Chameleon (I Love You)
2. Long Road To Ole'Miss
2. Granite Feast

Side B
1. That's The Way It's Gotta Be
2. Don't Let It Get You Down
3. Beyond Eternity

1 comment:

Anonymous said...

Thanks! Timeless and difficult to categorise, which makes this a great album. Bits of garage-y Neil Young, early Blue Oyster Cult with a Paisley Underground flavour, and more besides. Wonderful.