Monday, February 11, 2008

Pearls Before Swine - One Nation Undergound (1967)


Ένα επίσης καταπληκτικό ντεμπούτο Lp συγκροτήματος επέλεξα για σήμερα. Μάλλον δεν υπάρχει άνθρωπος που να έχει ακούσει ξένη μουσική και να μη έχει ακούσει έστω και κατ’ονομα τον Bob Dylan.Αν τώρα βέβαια αντί για Bob Dylan αναφέρεις την λέξη folk, το πράμα μάλλον θα ζορίσει. Το θέμα όμως δεν είναι ο Dylan αλλά το εξαιρετικό ψυχεδελικό folk φωνητικό σύνολο των Pearls Before Swine.
Το όνομα τους προήλθε από την φράση του Χριστού «Give not that which is holy unto the dogs, neither cast ye your pearls before swine...», δηλαδή μην δίνεις πράγματα αξίας σε ανθρώπους που όχι μόνο δεν θα τα καταλάβουν αλλά και δεν θα τα εκτιμήσουν. Το όνομα το επέλεξε ο ιδιοφυής και συνάμα ψευδός τραγουδιστής και συνθέτης του γκρουπ Tomas D. Rapp.
Ο πρώτος τους δίσκος αν και πούλησε πάνω από 200.000 κόπιες, δεν έφερε στους Pearls Before Swine και την ανάλογη δημοσιότητα που τους άξιζε. Μετά το One Nation Undergound, ακολούθησε το αντιπολεμικό Balaklava που «άνοιξε» το blog μου, το These Things Too το 1969 αλλά το The Use Of Ashes το 1970 (αυτά τα δυο θα ανεβάσω στην πορεία). Στη δεκαετία του 70 κυκλοφόρησαν και άλλα Lp, τα οποία όμως απείχαν πολύ από τις πρώτες αξεπέραστες κυκλοφορίες τους.
Οι δύο πρώτοι τους δίσκοι ήρθαν πριν αρκετά χρόνια στα χέρια μου μέσα από Ιταλικές πανάθλιες ανατυπώσεις «μιας χρήσεως» (δυστυχώς μέχρι να βρω τα cd τους, «έλιωσα» από το άκουσμα α άθλια ποιοτικά Lp's), ενώ τα δύο επόμενα ευτυχώς τα βρήκα original, όπως λέμε.

Tracks:
"Another Time" - 3:03 (Rapp)
"Playmate" - 2:19 (Saxie Dowell)
"Ballad To An Amber Lady" - 5:14 (Crissinger, Rapp)
"(Oh Dear) Miss Morse" - 1:54 (Rapp)
"Drop Out!" - 4:04 (Rapp)
"Morning Song" - 4:06 (Rapp)
"Regions Of May" - 3:27 (Rapp)
"Uncle John" - 2:54 (Rapp)
"I Shall Not Care" - 5:20 (Teasdale, Roman Tombs, Rapp)
"The Surrealist Waltz" - 3:29 (Lederer, Crissinger)

1 comment:

Άντζελα said...

οι πινακες στους δισκους ειναι πινακες του ιερωνυμου μπος.
μιλαμε για πολλη ψυχεδελεια οι εικονες.
για τους pearl before swine ειχε γραψει πριν απο πολλα χρονια και το θρυλικο zoo.