Saturday, February 09, 2008

Ultimate Spinach...οι αξεπέραστοι


Ο άνθρωπος που δεν υπήρξε ποτέ hippie αν και τους συμπαθούσε και έκανε παρέα μαζί τους, , αυτός που με το συγκρότημά του πούλησε 100.000 δίσκους στο ντεπούτο τους χωρίς την ύπαρξη σινγκλ (πράγμα πρωτόγνωρο για τέτοια επιτυχία), αυτός που έμεινε στα Αμερικάνικα τσαρτς για περισσότερο από 20 βδομάδες, αυτός που όταν συμπιέστηκε από εταιρείες και μάνατζερς για να παίζει σύμφωνα με τις προσταγές της αγοράς, τα βρόντηξε και έφυγε παρά το γεγονός ότι κέρδισε όπως δήλωσε το «15λεπτο της δημοσιότητας», χαρακτήρισε ως «λάθος» του, την δημιουργία μιας από τις μεγαλύτερες ψυχεδελικές Αμερικάνικες μπάντες … τους αξεπέραστους Ultimate Spinach (το αρχικό τους όνομα ήταν Underground Cinema) του απαιτητικού Ian Bruce-Douglas.

Σύμφωνα με τους κριτικούς, η τέχνη τους ήταν ένα μίγμα υπνωτικού ψυχεδελικού αυτοσχεδιασμού, Γαλλικού ιμπρεσιονισμού, jazz, folk-blues και Baroque. Οι στίχοι τους διαπερνούσαν με καυστικές παρατηρήσεις την Χίπικη κουλτούρα αλλά και τα παιχνίδια που έπαιζαν οι ισχυροί στο μυαλό τους. Ουσιαστικά στην μόνη συνέντευξη που υπάρχει στο net, του αρχηγού του γκρουπ Ian Bruce-Douglas αναφέρει πως με τους στίχους του εξέφραζε την οργή του, για την πορεία της ψυχεδελικής μουσικής που ενίοτε οδηγήθηκε σε σκοτεινά και ακαθόριστα λυρικά ποιήματα.
Από τους κύριους εκφραστές του επονομαζόμενου Boston Sound (Orpheus, Beacon Street Union, Freeborn, Earth Opera κ.λ.π.) έπαιξαν μαζί με δεκάδες διάσημα συγκροτήματα σε πολλές συναυλίες την εποχή εκείνη (Jefferson Airplane, The Paul Butterfield Blues Band, The Youngbloods, Vanilla Fudge κ.λ.π.).

Η μουσική μου επαφή μου με τους Ultimate Spinach έγινε το 1981 μέσα από μία κασέτα (τις θυμάται πλέον κανείς?) που περιείχε τους δύο πρώτους δίσκους τους, προερχόμενη από τον μεγαλύτερο συλλέκτη original ψυχεδελικών δίσκων στην Ελλάδα (ανιδιοτελής και βέβαια άσημος). Έτσι απλά θα πω ότι η μουσική τους με «άγγιξε» και με αγγίζει ακόμα πολύ περισσότερο από πολλά άλλα συγκροτήματα της εποχής από τότε.
Τα κριτήρια ενός ανθρώπου που δεν είχε την τύχη να ζήσει το ψυχεδελικό κίνημα στην Αμερική ή στην Αγγλία και την κουλτούρα που εξέφρασε έτσι ώστε να έχει άποψη από πρώτο χέρι, είναι πρώτα η μουσική και μετά οι στίχοι (με θυμάμαι ατέλειωτες ώρες με άθλια κασετόφωνα να παίζω την κασέτα μπρος πίσω προσπαθώντας να καταλάβω τους στίχους). Τώρα πια για όποιον ενδιαφέρεται και έχει χρόνο, έχει την δυνατότητα να μάθει πολλά περισσότερα.
Αν θυμάμαι καλά μόνο στην Ελλάδα κυκλοφόρησαν οι δύο πρώτοι δίσκοι τους σε επίσημες ανατυπώσεις κάπου το 87 από την Polygram. Είχα την τύχη να προλάβω οριακά δύο κόπιες, αφού τα νέα τράβηξαν αμέσως τους μουσικόφιλους που εξαφάνισαν αμέσως τους πρώτους δίσκους.
Δεν ξέρω αν σε άλλο bar στην Ελλάδα παίχτηκαν ποτέ οι Ultimate Spinach, στη ΦΑΙΔΡΑ όμως κάθε Δευτέρα θα ακουστούν οπωσδήποτε. Τα τραγούδια τους συνδέθηκαν συναισθηματικά μαζί μου αφού το άκουσμά τους, μου ξυπνά μνήμες της νεότητας. Τότε που όλα στα μάτια μου και πιο αγνά και πιο όμορφα…έτσι όπως ακριβώς ακούγεται και η μουσική τους.

Αρχική σύνθεση
Richard Nese -Bass
Geoffrey Winthrop -Guitar, Sitar, Vocals
Ian Bruce Douglas -Guitar, Harmonica, Vocals, Keyboards
Barbara Hudson -Guitar, Vocals
Keith Lahteinen -Drums, Vocals

4 comments:

Anonymous said...

Stous syllektes poy les, mipws ennoeis ton Maki ton Venieri?
..an ennoeis ayton, (einai ap tous megalyterous stin Ellada), eimaste stenoi filoi ap' to 1976!
Kostas (elton)

Anonymous said...

Και εγώ που έχω έρθει άπειρες φορές στο νησί - στο παρελθόν έστω - και καθόμουν στην Φαίδρα και ξενέρωνα που ήσουν;
Πολύ καλή η δουλειά σου, ακριβώς αυτά που θέλω ν'ακούω, ξέρεις της έντεχνης
σχολής,και βέβαια επειδή είναι στα ελληνικά. Ευγε

Anonymous said...

teleio psixedeliko album...to mono pou exw akousei apaftous alla lene oti einai to kalutero tous! fusika to exo se piratiki ekdosi. THEOI!!!!!!!

Anonymous said...

ΟΝΤΩΣ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟ ΤΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΨΥΧΕΔΕΛΙΚΑ ΑΛΜΠΟΥΜ!! ΚΑΙ ΓΩ ΣΕ ΚΑΣΣΕΤΑ ΤΟ ΕΙΧΑ (ΜΗ ΝΟΜΙΖΕΙΣ) ΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΤΗΝ ΕΙΧΑ ΛΙΩΣΕΙ ΣΤΗΝ ΑΚΡΟΑΣΗ.
KEEP UP THE GOOD WORK!!!
ΑΡΓΥΡΗΣ ΑΠΟ ΚΟΖΑΝΗ.